Εκπαιδευτικά προγράμματα από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού


1 Δελτίο Τύπου, 3 Εκπαιδευτικά προγράμματα, Άπειρες δυνατότητες μάθησης

Τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού

Διδασκαλία γλωσσών μέσω διαδικτύου

Σε μια προσπάθεια να διευρύνει τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και γενικότερα στη διδασκαλία γλωσσών μέσω διαδικτύου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδοτεί το project «GLOSSA», ένα σχέδιο όπου τα ελληνικά είναι όχημα για τη διαμόρφωση της γλωσσικής ποικιλομορφίας.

Βασικός στόχος του προγράμματος αυτού είναι η δημιουργία on-line εκπαιδευτικού υλικού για την εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης γλώσσας σε ανώτερα επίπεδα (C1 και C2).

Το πρόγραμμα υλοποιείται από σύμπραξη του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο συντονίζει την παραγωγή διδακτικών υλικών για Προχωρημένους σπουδαστές ελληνομάθειας, σε συνεργασία με επτά άλλους οργανισμούς από επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Συντονιστής οργανισμός του προγράμματος είναι η ελληνική εταιρία Action Synergy. Το εκπαιδευτικό υλικό θα παραχθεί από τη σύμπραξη υπό τον συντονισμό του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού www.hcc.edu.gr , και θα δοκιμαστεί από τους καθηγητές και τους σπουδαστές οργανισμών που συμμετέχουν στο σχέδιο.

Παράλληλα το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη δυο εκπαιδευτικών μεθοδολογιών που αφορούν αφενός την ανάπτυξη on-line περιεχομένου για τη διδασκαλία γλωσσών σε ανώτερα επίπεδα γλωσσομάθειας, και αφετέρου τη μάθηση σε on-line περιβάλλοντα.

Μέσω του προγράμματος θα αναπτυχθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό επαγγελματικό προφίλ για τους καθηγητές ξένων γλωσσών, καθώς και ένα εργαλείο αναγνώρισης και πιστοποίησης των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων.

Δείτε όλες τις πληροφορίες για το Σχέδιο στην ιστοσελίδα του: www.ellinikiglossa.eu

και στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού: http://www.hcc.edu.gr/el/component/content/article/233

«Cross Cultural Friends»

Το πρόγραμμα «Making Cross Cultural Friends» («Χτίζοντας διαπολιτισμικές φιλίες») έχει ως στόχο την ενίσχυση των διαπολιτισμικών δεξιοτήτων των σπουδαστών αλλά και του προσωπικού των οργανισμών που συμμετέχουν, ώστε να μειωθούν τα εμπόδια που παρουσιάζονται από την έλλειψη κατανόησης για τους διαφορετικούς πολιτισμούς.

Το σχέδιο υλοποιείται από Εταιρική Σύμπραξη του προγράμματος Grundtvig για την περίοδο 2008-2010, στην οποία, πέραν του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, συμμετέχουν οργανισμοί εκπαίδευσης ενηλίκων από την Ισπανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ιταλία.

Στο σχέδιο εξελίσσονται τρεις δραστηριότητες:

– Οι εταίροι από κάθε χώρα παράγουν στην αγγλική γλώσσα «Μαθησιακά Πακέτα» γύρω από τον πολιτισμό της χώρας τους, με θέματα όπως η γλώσσα, η πολιτιστική παράδοση, το φαγητό, η μουσική, κ.α.

– Πραγματοποιούνται επισκέψεις στις χώρες των εταίρων, με έμφαση στη συμμετοχή σπουδαστών που δεν έχουν την ευκαιρία να ταξιδεύουν συχνά και να γνωρίζουν άλλους πολιτισμούς.

– Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη ένα σχέδιο «φίλων δι’ αλληλογραφίας» ανάμεσα σε σπουδαστές από τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς των εταίρων, προκειμένου να ενισχυθεί ο διαπολιτισμικός διάλογος.

Εταίροι:

Cornwall Neighbourhoods for Change (CN4C), Αγγλία
Φιλανθρωπικός οργανισμός που παρέχει κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες στις υπoβαθμισμένες γειτονιές της Κορνουάλης, στην Αγγλία.

I.S.I.S.S. CRISPIANO, Ιταλία
Επαγγελματικό γυμνάσιο και λύκειο (τουριστικά επαγγέλματα).

Fondation Krüger, Γαλλία
Εκπαιδευτικό κέντρο ενηλίκων στο χωριό Mosset στα Πυρηναία Όρη.

Mag. Sabine Wiesmayer, Das Sympathische Sprachtraining, Αυστρία
Κέντρο Εκμάθησης της γερμανικής ως ξένης γλώσσας.

Escuela Oficial de Idiomas Pozuelo, Ισπανία
Κρατική σχολή ξένων γλωσσών στo Pozuelo, Μαδρίτη.

Fundacja Ad Infinitum, Πολωνία
Μη κυβερνητικός οργανισμός παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το Σχέδιο μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού: www.hcc.edu.gr .

«LAMOTO»: Εκπαιδευτής ξένων γλωσσών για τη μητρική γλώσσα – ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των εκπαιδευτών («Foreign Language Trainer for Mother Tongue – a train-the-trainer curriculum»)

Το σχέδιο αφορά στη δημιουργία ενός Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για ταχύρρυθμη εκπαίδευση, που θα παρέχει στους εκπαιδευόμενους τις απαιτούμενες δεξιότητες ώστε να διδάξουν τη μητρική τους γλώσσα ως ξένη.

Το σχέδιο χρηματοδοτείται από τη δράση «Εταιρικές Σχέσεις» του Προγράμματος Leonardo Da Vinci της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2008-2010.

Συμμετέχουν οργανισμοί από την Τουρκία (Konya Il Milli Egitim Mudurlugu – Public authority, Antalya Büyükşehir Belediyesi – Public authority ), τη Γαλλία (Association pour une école hongroise- Parents Association ) και την Ελλάδα (Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και Ζευς Συμβούλων ).

Στα πλαίσια του σχεδίου ερευνήθηκαν οι υπάρχουσες εκπαιδευτικές μέθοδοι πάνω στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας ως ξένης, στις τρεις χώρες απ’ όπου προέρχονται οι εταίροι-οργανισμοί (Τουρκία, Γαλλία και Ελλάδα).

Με βάση τη σύγκριση και την επεξεργασία των μεθόδων αυτών είναι σε εξέλιξη η δημιουργία ενός Προγράμματος Σπουδών εκπαίδευσης εκπαιδευτών (train-the-trainer curriculum), το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά σε φυσικούς ομιλητές από τις χώρες των εταίρων.

Το σχέδιο ξεκίνησε τον Αύγουστο 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλη 2010.

To Πρόγραμμα Σπουδών θα κυκλοφορήσει σε CD, και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του project www.teachyourlanguage.org .

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s