Διεθνές Συνέδριο «Nooj 2010»


Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Laboratoire de Semio-Linguistique et Didactique (LASELDI) του Πανεπιστημίου Franche-Comte και το Maison des Sciences de l’Homme et de l’Environnement Ledoux διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο “NooJ 2010”, το οποίο θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή, στο μεγάλο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. (Πανεπιστημιούπολη) από τις 27 έως τις 29 Μαΐου 2010.

Τι είναι το Nooj;

Το NooJ είναι ένα περιβάλλον γλωσσικών εφαρμογών, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα κατασκευής και διαχείρισης ηλεκτρονικών λεξικών και γραμματικών, καθώς και ανάλυσης σωμάτων κειμένων σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την τυποποίηση των φυσικών γλωσσών.

Χρησιμοποιείται σε εφαρμογές της Αυτόματης Επεξεργασίας Φυσικών Γλωσσών, όπως επίσης στη Γλωσσολογία Σωμάτων Κειμένων και στη διδασκαλία. Οι χρήστες του απαρτίζουν την ολοένα αυξανόμενη κοινότητα Nooj, η οποία αναπτύσσει συνεχώς νέα γλωσσικά εργαλεία για διάφορες γλώσσες μεταξύ των οποίων η ελληνική.

Στόχοι του Συνεδρίου

Το Συνέδριο αυτό, το οποίο θα φιλοξενήσει πολλούς και διακεκριμένους επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο, φιλοδοξεί να δώσει την ευκαιρία στους χρήστες του NooJ, καθώς επίσης και σε γλωσσολόγους ή όσους ασχολούνται με το χώρο της  Αυτόματης Επεξεργασίας Φυσικών Γλωσσών, να συναντηθούν και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους. Επίσης, επιδιώκει να παρουσιάσει στους χρήστες τα νέα γλωσσικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν μέσω του NooJ, τις τελευταίες εφαρμογές του στον χώρο της Αυτόματης Επεξεργασίας Φυσικών Γλωσσών, καθώς και τις μελλοντικές του λειτουργίες. Ακόμη, στοχεύει στο να προσφέρει σε ερευνητές και φοιτητές σεμινάρια χρήσης (tutorials) του NooJ για αρχάριους ή/και προχωρημένους, ώστε να διευκολύνει το έργο τους στην Αυτόματη Επεξεργασία Φυσικών Γλωσσών και στην ανάλυση σωμάτων κειμένων.

θεματικές του Συνεδρίου είναι η λεξική ανάλυση, η συντακτική ανάλυση, η δημιουργία γλωσσικών εργαλείων και ηλεκτρονικών λεξικών.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο “Nooj 2010” είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό τόπο:

http://www.gavriilidou.gr/nooj2010/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s