Απάντηση στο κάπνισμα ή ένας ακόμη μύθος;


 

Γιατί να συσσωρεύονται; Κόψτε το τώρα!

Γιατί να συσσωρεύονται; Κόψτε το τώρα!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) η σημερινή και, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνονται εκστρατείες από σχετικούς φορείς – Μ.Κ.Ο και Υπηρεσίες – με στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

 

 

 

 

Συγκεκριμένα για την χώρα μας, η ημέρα αυτή αποκτά μια ακόμη βαρύτητα αφού σε μόλις ένα μήνα (1 Ιουλίου 2009) θα απαγορευτεί το κάπνισμα σ’ όλους τους δημόσιους χώρους (Ν. 3730, 23/12/2008). Γίνεται πρόδηλη η αναγκαιότητα να αποκτήσει η ενημέρωση ιδιαίτερο χαρακτήρα και ρόλο, να υπάρξει συστηματική προσπάθεια ευαισθητοποίησης κυρίως των νέων πολιτών από τους αρμόδιους Φορείς και Μ.Κ.Ο. και φυσικά να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για έναν ακόμη Νόμο αλλά μια ευκαιρία για ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής μας, του τρόπου ζωής παθητικών και ενεργητικών καπνιστών.

 

Ο σχετικός Νόμος που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αναφέρει μεταξύ των άλλων την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους, την απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα αεροδρόμια και όλους τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και στα ίδια τα μέσα μεταφοράς, τα κυλικεία κ.λπ.. Επίσης, προβλέπει την διαμόρφωση ειδικών χώρων καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού και την σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ. Βαρύτατα είναι και τα σχετικά πρόστιμα για τους παραβάτες, τα οποία ξεκινάνε από 500 έως 20.000 €.

 

Όμως, τα πρώτα «παραθυράκια» του συγκεκριμένου Νόμου ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και τίθενται στο μικροσκόπιο νομικών συμβούλων και επιχειρηματιών. Παράδειγμα, αποτελεί η σχετική παράγραφος του Νόμου για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με εμβαδό έως 70 τ.μ.. Αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν στην άδεια λειτουργίας τους ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες. Οπότε, μετά την εφαρμογή του Νόμου, θα ανακαλυφθούν νέοι τρόποι μέτρησης του εμβαδού αυτών των καταστημάτων με δυσμενή για τη δημόσια υγεία αποτελέσματα.

 

Θα ήταν καλό να υπάρξει μετά την εφαρμογή του Νόμου και μια Λίστα (ανά περιοχές με μηνιαία ανανέωση) των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν χαρακτηριστεί ως «μη καπνιζόντων», ώστε να γνωρίζει ο πολίτης τι να περιμένει και τι επιλογές να κάνει πριν την έξοδό του.

 

Εν αναμονή λοιπόν της εφαρμογής του Νόμου και των «παρατράγουδων» που θα την συνοδεύσουν, ας ελπίσουμε ότι η στάση μας απέναντι στα προϊόντα καπνού και η όλη φιλοσοφία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το κάπνισμα σταδιακά θα μειωθεί και –γιατί όχι- θα εκλείψει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s