Ενεργός Πολίτης: το ζητούμενο της σύγχρονης εποχής!


Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές σας δραστηριότητες επιβαρύνουν το περιβάλλον και μακροπρόθεσμα συντελούν στην απώλεια οικοσυστημάτων αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης;

 

Κάντε λοιπόν την διαφορά, συμβάλλετε με την σειρά σας στην προστασία και την διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος απλώς εφαρμόζοντας μερικές απλές, πρακτικές και οικονομικές συμβουλές…

 

Η αλλαγή ξεκινά από το σπίτι!

 

– Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και απολαύστε καλύτερη ποιότητα φωτός με μικρότερο κόστος γνωρίζοντας ότι έχετε κάνει μια θετική κίνηση προς όφελος της φυσικής μας κληρονομιάς.

– Μονώστε την κατοικία σας ώστε να επηρεάζεται λιγότερο από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Με τον τρόπο αυτό δεν θα θερμαίνετε το σπίτι σας περισσότερο από όσο χρειάζεται και θα απολαμβάνετε τη βέλτιστη θερμοκρασία χωρίς περιττά έξοδα. Με την μείωση της θερμοκρασίας κατά 1ο C μέσω του θερμοστάτη, θα έχετε μειώσει την ενεργειακή χρήση και τον λογαριασμό της ΔΕΗ κατά 10%.

– Σβήστε συσκευές και φώτα που δεν χρησιμοποιείτε. Μην αφήνετε συσκευές σε κατάσταση ετοιμότητας (stand-by) γιατί συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κανένας λόγος.

– Επιλέξτε οικιακές συσκευές και προϊόντα υψηλής απόδοσης κατηγορίας Α που έχουν σαν στόχο την μείωση των εκπομπών και την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη.

– Χρησιμοποιήστε σκεύη που εφαρμόζουν με τις εστίες στις οποίες μαγειρεύετε. Έτσι δεν έχετε απώλεια ενέργειας και μειώνετε τον χρόνο μαγειρέματος.

– Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο – έτσι χρησιμοποιείται τέσσερις φορές λιγότερο νερό από το να γεμίσετε την μπανιέρα.

– Αξιοποιήστε την ηλιακή ενέργεια για την θέρμανση του νερού. Αν έχετε θερμοσίφωνα, μην τον χρησιμοποιείται περισσότερο από όσο πραγματικά τον χρειάζεστε.

 

– Επιλέξτε τοπικά προϊόντα και όχι προϊόντα που προέρχονται από μακρινές περιοχές γιατί απαιτείται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την μεταφορά τους.

 

– Προτιμήστε την πεζοπορία ή την ποδηλασία από το αυτοκίνητό σας! Θα αποκτήστε μια σωματική ευεξία και θα περιορίσετε την κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Για μεγάλες αποστάσεις προτιμήστε μέσα μεταφοράς με την λιγότερη δυνατή μείωση εκπομπών CO2. Το τρένο ή το λεωφορείο αντί του αυτοκινήτου και του αεροπλάνου είναι πολύ καλές επιλογές.

 

– Ανακυκλώστε όσα περισσότερα από τα απορρίμματά σας μπορείτε! Με την ανακύκλωση εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας και πολύτιμοι φυσικοί πόροι.

 

– Συμμετέχετε ενεργά σε ένα δίκτυο freecycling της περιοχής σας. Τα δίκτυα freecycling εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα με μια αποστολή: τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κίνησης για τη μείωση των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση πολύτιμων πηγών και την απαλλαγή των χωματερών από απορρίμματα, ενώ ταυτόχρονα επωφελούνται τα μέλη του. Ενθαρρύνει να χρησιμοποιούμε πάλι κάποια πράγματα οι ίδιοι ή να τα δίνουμε σε άλλους, δηλαδή να μην πετάμε στις χωματερές οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο σε μας ή σε κάποιον άλλο. Ανακαλύψτε περισσότερα για το freecycling στο: http://www.freecycle.org .

 

– Υπολογίστε τη συμβολή σας στην υπερθέρμανση του πλανήτη με μια αριθμομηχανή ίχνους διοξειδίου του άνθρακα. Στο Διαδίκτυο διατίθενται διάφορα εργαλεία, όπως η αριθμομηχανή της ΕΕ: http://www.mycarbonfootprint.eu .

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s