Πλατείες της Ευρώπης. Πλατείες για την Ευρώπη (19.09.2008)


Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης – Αγωγή Υγείας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Ροδόπης πραγματοποίησαν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Πλατείες της Ευρώπης, Πλατείες για την Ευρώπη. Η Πλατεία. Ευρωπαϊκή Πολιτισμική Κληρονομιά» στις 19 Σεπτεμβρίου 2008.

 

Η έκθεση αυτή που θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2008, αφορά συνθετικά πάνελ με αποτυπώσεις πλατειών, φωτογραφίες απλές αλλά και από στιγμές εκδηλώσεων των ευρωπαϊκών πόλεων, κατόψεις των πλατειών, σχολιασμό.

 

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέχρι αρχές Δεκεμβρίου 2007, ακολούθως ταξίδεψε στην Ιταλία, για να εκτεθεί σε τρεις πόλεις, και επανήλθε αρχές καλοκαιριού 2008 στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

 

Ποια η σημασία αυτής της έκθεσης και ποιοι οι πρωταγωνιστές…

 

Ιστορική τοποθεσία, σημείο αναφοράς αστικού προσανατολισμού ή απλά συνάντησης της παρέας, η ύπαρξης της πλατείας είναι αλληλένδετη με την ύπαρξη μόνιμης εγκατάστασης των ανθρώπων σε μία τοποθεσία. Από τη λαμπρή αρχαιοελληνική παράδοση της Αγοράς, αλλά και της «πλατείας» οδού -απ’ όπου έλκει την καταγωγή της και η σύγχρονη ανά τον κόσμο ονομασία της πλατείας (place, piazza, praca, plaza, platz, plein και plads)- μέχρι σήμερα, η πλατεία αποτελεί νευραλγικό σημείο της αστικής ζωής και ταυτότητας.

 

Ομάδες ερευνητών, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων τοπίου, κοινωνιολόγων και ιστορικών από όλη την Ευρώπη μελέτησαν για τρία χρόνια (2004-07) το θέμα «πλατεία» και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους συνέβαλαν στη σύνθεση της Χάρτας Ευρωπαϊκών Πλατειών. Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα «Η πλατεία, ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά – Culture 2000», που συντονίζεται από το Τμ. Αρχιτεκτόνων και το Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσε πολύτιμο υλικό από την έρευνα σχετικά με τις πλατείες.

 

Φωτογραφίες…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s