Café Babel: Σύντομη παρουσίαση


Στο πλαίσιο της πληρέστερης πληροφόρησης για θέματα που αφορούν τους συνομήλικους μου και όχι μόνο, ξεκινάω με την συνέντευξη που ακολουθεί μια προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Ιδέα μου λοιπόν είναι να γνωρίσουν οι νέοι προγράμματα, ευκαιρίες, δυνατότητες που προσφέρονται συνεχώς μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ενημερωθούν, να μάθουν, να έρθουν σε επαφή με όλα αυτά μέσα από έναν ενδιαφέρον, πιστεύω, τρόπο όπως αυτός της συνέντευξης! Η πρώτη λοιπόν συνέντευξη είναι της κας. Μακρή, Συντονίστρια του Café Babel στην χώρα μας. Μπορείτε να δείτε περισσότερες συνεντεύξεις στην κατηγορία «Συνεντεύξεις», η οποία θα εμπλουτίζεται με νέες καθώς περνά ο καιρός.

 

  1. Café Babel: ένα Ευρωπαϊκό περιοδικό. Δηλαδή;

Ένα ευρωπαϊκό περιοδικό και όχι μόνο, μια πανευρωπαϊκή κοινότητα, μια διαδικτυακή αγορά μέσων ενημέρωσης που έχει στόχο να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Με άλλα λόγια να παρουσιάσει και να δώσει μια ευρωπαϊκή προοπτική σε κάθε εθνικό ή παγκόσμιο θέμα με τη βοήθεια και την αξιοποίηση της τεχνολογίας (web 2.0).

  

      2. Πως ξεκίνησε αυτή η πρωτότυπη ιδέα;

H ιδέα ξεκίνησε το 2001 από φοιτητές του προγράμματος ERASMUS στο Στρασβούργο που θέλησαν να ανοίξουν μία διαδικτυακή αγορά όπου θα συζητιόνται τα ευρωπαϊκά θέματα.

 

      3. Ποια η θεματολογία των άρθρων; Υπάρχει περιορισμός ή απεριόριστη ελευθερία;  

Δεν υπάρχει περιορισμός στη θεματολογία των άρθρων, μπορεί να είναι πολιτικού κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού, περιβαλλοντολογικού ή ακόμα και αθλητικού ενδιαφέροντος αρκεί πάντα να υπάρχει μία ευρωπαϊκή προοπτική σε κάθε άρθρο.

 

 

 4. Τα άρθρα των νέων πριν δημοσιευτούν ελέγχονται από κάποιον κι αν ναι ποιος είναι αυτός και βάση ποιών κριτηρίων γίνεται αυτός ο έλεγχος;

 

Η κεντρική ομάδα των συντακτών του cafébabel βρίσκεται στο Παρίσι, είναι η ομάδα που προτείνει κάθε μήνα θέματα στις τοπικές ομάδες σε όλη την Ευρώπη, βάση των ευρωπαϊκών ή παγκόσμιων γεγονότων και συγκυριών.  Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία ομάδα συντακτών «ανοιχτή» σε κάθε είδους ιδέες και προτάσεις για δημιουργία άρθρων.

  

5. Υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των νέων ή είναι ακόμη μια άκαρπη προσπάθεια ευαισθητοποίησής τους για την Ενωμένη Ευρώπη;

 

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και έντονο και πώς να μην είναι από τη στιγμή που οι νέοι σήμερα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στα πλαίσια των σπουδών τους, μαθαίνουν κυρίως ευρωπαϊκές ξένες γλώσσες και επιλέγουν την κινητικότητα. Αυτές οι τάσεις αλλάζουν την Ευρώπη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα (ευρωγενιά) είναι σε εξέλιξη.

 

 6. Η εικόνα στην χώρα μας ποια είναι; Συμμετέχουν ενεργά οι νέοι;

 

 Οι νέοι στην Ελλάδα συμμετέχουν πολύ περισσότερο απ΄οσο οι μεγαλύτεροι έχουν την εντύπωση και πιστεύω πως η συμμετοχή τους θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν είχαν περισσότερες ευκαιρίες να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

 

 

7. ΟΚ. Ένας νέος ενδιαφέρεται για την πρωτοβουλία αυτή και θέλει να γράψει το δικό του άρθρο. Τι πρέπει να κάνει;

 

Αρχικά μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σε περίπτωση που θέλει να γράψει κάποιο άρθρο ή να ξεκινήσει δικό του blog στην «κοινότητα» του caféBabel ή ακόμα μπορεί να συμμετέχει απευθείας στις συζητήσεις και στα σχόλια που γίνονται στο site του cafebabel στα φόρουμ ή σε ένα από τα 70 blogs.

 

8. Ποιο το μήνυμά σας για τους επίδοξους αρθρογράφους στο Café Babel;

 

Το caféBabel δίνει τη δυνατότητα σε νέους να δημοσιεύσουν τη δουλειά τους και να διαβαστεί από ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο, την ευρωπαϊκή κοινότητα του caféBabel και γιατί όχι να βραβευτεί όπως έχει συμβεί με αρκετά άτομα που δημοσίευσαν τη δουλειά τους στο περιοδικό. Σαν παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω την περίπτωση της Ιρλανδής Αngela Steen που πρόσφατα κέρδισε το εθνικό βραβείο Δημοσιογραφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρθρο της που δημοσιεύτηκε από το caféBabel.

 

9. Ποια τα μελλοντικά σχέδια για την προώθηση του Café Babel;

 

Κυρίως μας ενδιαφέρει –ως ευρωπαϊκό media– η κάλυψη των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και η διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων, συζητήσεων στην Ελλάδα σε συνεργασία και με άλλους φορείς, σχετικά με ευρωπαϊκά ή και εθνικά θέματα, προσπαθώντας πάντα να φωτίσουμε την ευρωπαϊκή πτυχή που πάντα υπάρχει για την Ελλάδα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας κα. Μακρή.

Φωτογραφίες…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s