ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα


Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από την Venus.Εάν θέλετε και εσείς να δημοσιεύσετε κάποιο κείμενό σας μπορείτε να το στείλετε με e-mail στην διεύθυνση: lamiraklis@gmail.com .

Σήμερα ο παιδικός πληθυσμός συναντάται στον εργασιακό χώρο των υποανάπτυκτων και αναπτυγμένων χωρών να εργάζεται μαζί με τους ενήλικους σε σκληρές και ανθυγιεινές εργασίες. Στις φυτείες, όπου πολλές φορές εργάζονται αναγκαστικά σε εργοστάσια ταπητουργίας, όπου τα παιδιά κάθονται γονατιστά για ώρες στοιβαγμένα σε στενούς χώρους, για να υφαίνουν τα «ωραιότερα» χαλιά του κόσμου. Ακόμη, συναντούμε παιδιά να εργάζονται σε βυρσοδεψεία, όπως στην Αίγυπτο, τα περισσότερα παιδιά που εργάζονται πάνω από 8 ώρες την ημέρα. Στην χώρα μας οι ανήλικοι εργαζόμενοι ξεπερνούν τις 15000, ενώ η UNICEF με έκθεση της ανακοίνωσε πως 250 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται ανά τον κόσμο.
Βέβαια, το φαινόμενο της παιδικής εργασίας δεν είναι κάτι το πρωτότυπο αφού απασχόλησε την διεθνή κοινότητα από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήδη από το 1919 από την πρώτη διεθνή σύμβαση καθιερώθηκε το 14ο έτος ως ελάχιστη ηλικίας πρόσληψης παιδιών στη βιομηχανία. Ακολούθησε μία σειρά συμβάσεων για τη νομική προστασία των παιδιών από τις οποίες είναι άξια να σημειωθεί αυτή του 1989, η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική του ανάπτυξη.
Κι εδώ η UNICEF επισημαίνει το υψηλό ποσοστό των παιδιών που εργάζονται σε αναπτυγμένες χώρες και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εργοδότες προτιμούν να προσλαμβάνουν παιδιά, διότι μπορούν να τα εκμεταλλευτούν πιο εύκολα. Ωστόσο, είναι τελείως λανθασμένη η εντύπωση πως αυτού του είδους η εργασία είναι «προνόμιο» μόνο των φτωχών κρατών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στην Γερμανία εργάζονται 800.000 παιδιά ενώ στην Γαλλία και μόνο στην περιοχή του Παρισιού μέσα σε ένα χρόνο 1.600.000 ώρες εργασίας προέρχονται από παιδική εργασία.
Είναι σίγουρο πως στις περισσότερες περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, τα παιδιά εργάζονται, επειδή ο εργοδότης ή ο γονέας επωφελείται από το φθηνό εργατικό κόστος. Έτσι, αν παρατηρήσουμε το χάρτη θα συμπεράνουμε ότι το πρόβλημα των ανηλίκων εργαζομένων είναι διεθνούς εμβέλειας και ίσως η ένταση του φαινόμενου να μην σχετίζεται μόνο με την οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας αλλά να είναι απόρροια και άλλων παραγόντων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s