Πλαίσια για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση (2)


Πλαίσια για την Εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που μοιράστηκαν στους φοιτητές στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης την Τρίτη 20 Ιουνίου 2006 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης με θέμα «Εξελίξεις στην Παιδεία» (Τα κείμενα των πλαισίων παρατίθενται ακριβώς όπως δόθηκαν γραπτώς σε φωτοτυπίες χωρίς την παραμικρή αλλαγή του περιεχομένου τους).
***
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
***
Τη χρονιά που διανύουμε η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ό,τι άρχισε το ΠΑΣΟΚ και επιτάσσει η Ε.Ε. Την προώθηση, δηλαδή, ενός «πακέτου» αναδιαρθρωτικών αλλαγών, θέλοντας να ανατρέψει λαϊκά και εργατικά κεκτημένα στην εργασία, την εκπαίδευση, την κοινωνία. Οι βασικές στοχεύσεις στο εργατικό επίπεδο εστιάζονται στη λογική του ‘ατομικού δρόμου’ και των ‘λιγότερων προσδοκιών’. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη υπερψηφίσει τους νόμους για το σπάσιμο του 8ώρου, ενώ προωθεί την ελαστικοποίηση της εργασίας και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας.Στην εκπαίδευση έχουμε την ένταση της επιχειρηματικής λειτουργία του πανεπιστημίου σε όλες τις δομές του και στην κοινωνία την αντιδραστική θωράκιση του κράτους απέναντι στις εργατικές και κοινωνικές διαθέσεις αντίδρασης (τρομονόμος, διεθνές ένταλμα σύλληψης, καταστολή κλπ). Μέσα σ αυτό το κλίμα λοιπόν, την πέμπτη 8/6, ενώ διεξαγόταν μια από τις μαζικότερες φοιτητικές κινητοποιήσεις ( στην Αθήνα πάνω από 25000 και στη Θες/νίκη πάνω από 12000 φοιτητές), η κρατική καταστολή κατ εντολή της κυβέρνησης αιματοκύλησε τις πορείες. Όσο η κρατική καταστολή θα συνεχίζεται τόσο αυτές θα είναι μαζικότερες. Η κρατική τρομοκρατία δεν θα περάσει. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συλληφθέντες συμφοιτητές μας.

Είναι σε αυτό το φόντο που πρέπει να δούμε και τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η επίθεση της κυβέρνησης έχει τρεις άξονες:
-Την αλλαγή στο νόμο-πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων σε μια προσπάθεια αυταρχικοποίησης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και συνολικά ανταποδοτικότερης λειτουργίας του πανεπιστημίου, με την υιοθέτηση των προτάσεων του ΕΣΥΠ για απόρριψη των φοιτητών μετά τα ν+2 έτη φοίτησης ή μετά την 3η φορά που θα κόβονται σε ένα μάθημα, με την κατάργηση του ασύλου και των δωρεάν συγγραμμάτων, την αλλαγή της εκπροσώπησης των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης, την περικοπή των κοινωνικών παροχών όπως μετεγγραφές, αλλά και την εισαγωγή manager.
Την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και παρέχοντας το θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης των κάθε ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων τύπου (ΚΕΣ, ΚΕΚ, ΙΕΚ).
-Την υλοποίηση των ψηφισμένων νόμων για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ και αξιολόγηση-πιστωτικές μονάδες, παράρτημα διπλώματος, επιχειρώντας να εισάγει το μοντέλο της δια βίου συλλογής προσόντων, που δεν κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα στην εργασία, την αναγνώριση 3 ετών bachelor του εξωτερικού ώστε να απαξιωθούν τα ενιαία πτυχία, καθώς και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων στα προγράμματα σπουδών με στόχο τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα του πτυχίου και την εξατομίκευση.

Με τις παραπάνω θεσμικές τομές που επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επιδιώκουν:
-Τη δημιουργία ενός μοντέλου εργαζομένου, φτηνού και ευέλικτου, που όμως θα είναι ταυτόχρονα παραγωγικός και πειθαρχημένος στις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες του εργοδότη, ενός εργαζόμενου δηλαδή που δε θα κοστίζει πολλά και δεν θα διεκδικεί καλύτερους όρους εργασίας και ζωής ,αλλά θα είναι πλήρως προσαρμοσμένος στις ανάγκες της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας και των επιχειρήσεων .Αυτό πραγματώνεται τόσο μέσω της απαξίωσης του πτυχίου και τη διάσπαση των εργασιακών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει, καθώς και με την εντατικοποίηση της φοίτησης και την πειθάρχηση των φοιτητών και αυριανών εργαζομένων, αλλά και την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος, στην κίνηση που αυτό κάνει για αντίσταση και σπάσιμο του ίδιου του πυρήνα της –αντι- εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.
-Τη λειτουργία του Πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την καταστρατήγηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την ένταξη των ταξικών φραγμών.
-Την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Δηλαδή η ήδη άθλια διαμορφωμένη κατάσταση (ιδιωτικοποίηση φοιτητικής μέριμνας, -σίτιση/ στέγαση – απολύσεις συμβασιούχων, άμεσες παραγωγικές σχέσεις φοιτητών – καθηγητών) εντείνεται στα πλαίσια ενός νέου μοντέλου πανεπιστημίου.

Απέναντι στον κυβερνητικό μονόλογο των τελευταίων 2 χρόνων, που επιδιώκει να παραχωρήσει όλες αυτές τις αντιδραστικές τομές χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του τις αντιδράσεις των φοιτητών απέναντι στην αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης,

το φοιτητικό κίνημα έχει πλέον διαλέξει το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, της μετωπικής σύγκρουσης με την πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης, αλλά και με την εκκωφαντική συναίνεση της αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ.

Η κλιμάκωση του αγώνα με τη συνέχιση των καταλήψεων είναι η απάντησή μας στον εκβιασμό του υπουργείου και της κυβέρνησης και στόχος μας είναι να πάρει πίσω τα μέτρα για την αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης.Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί η εξεταστική μας. Το φοιτητικό κίνημα, οι εκατοντάδες φοιτητές που στηρίζουμε τις καταλήψεις μαζί με τους καθηγητές μας, θα διασφαλίσουμε ότι θα διευθετηθεί το θέμα.

Την ευθύνη για την τύχη της εξεταστικής την έχει ακέραιη το υπουργείο και η κυβέρνηση εφόσον παραμένει ανυποχώρητη και δεν δεσμεύεται ότι δεν θα καταθέσει τον νέο νόμο –πλαίσιο.

Καλούμε όλους τους συμφοιτητές μας να συσπειρωθούν γύρω από τα προβλήματα αυτά, ενώ δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας με τα ευρύτερα κοινωνικά κινήματα, για αλληλεγγύη και διεύρυνση του μετώπου αντίστασης.Επίσης εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ένα επιπλέον στοιχείο που διαφοροποιεί τις φοιτητικές κινητοποιήσεις σήμερα είναι η συμπόρευση του φοιτητικού κινήματος με τους απεργούς καθηγητές της ΠΟΣΔΕΠ, στα πλαίσια των αγωνιστικών της αποφάσεων (απεργία διαρκείας από 1/6) στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου που θα αγγίξει όλα τα κομμάτια της νεολαίας (φοιτητές ΑΕΙ – ΤΕΙ, ΙΕΚ, μαθητές, νέους εργαζομένους), καθηγητές και δασκάλους, πανεπιστημιακούς και διοικητικό προσωπικό αλλά και τα εργατικά σωματεία.

Καταδικάζουμε την αντιδραστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ που ιδρύει την ακαδημία εργασίας (το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη χώρα).

ΔΡΟΥΜΕ ΜΕ:

-Μαζικές γενικές συνελεύσεις σε όλες τις σχολές, υπερψήφιση αγωνιστικών πλαισίων για καταλήψεις και δυναμική κλιμάκωση του αγώνα.
-Κοινωνικοποίηση των ζητημάτων με παρεμβάσεις και εκδηλώσεις μέσα και έξω από τις σχολές.
-Συντονισμός με τις υπόλοιπες κατειλημμένες σχολές του Δ.Π.Θ. αλλά και πανελλαδικά για ενιαία δράση.
-Συνεργασία με τους απεργούς καθηγητές, εργαζόμενους, μαθητές.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1.Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο. Καμία συζήτηση για απόρριψη των φοιτητών με οποιαδήποτε τρόπο και για αλλαγή του χαρακτήρα του ασύλου. Όχι στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, τις ανταποδοτικές υποτροφίες και την εισαγωγή manager.
2.Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του συντάγματος-όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
3.Να καταργηθούν οι νόμοι για αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ-όχι στην απαξίωση εξατομίκευση των πτυχίων και τη διάσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αυτά κατοχυρώνουν. Όχι στις πιστωτικές μονάδες και το παράρτημα διπλώματος.
4.Καμιά ιδιωτικοποίηση/ καμιά επιχειρηματικοποίηση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πουθενά δίδακτρα / όχι δίδακτρα στους αλλοδαπούς φοιτητές.
5.Από τη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής/πανεργατικής απεργίας για την απόσυρση του νόμου –πλαισίου και συμπαράσταση στους φοιτητικούς αγώνες.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
-Δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους – Δωρεάν σίτιση στέγαση μετακίνηση στην ευθύνη του Πανεπιστημίου υπό φοιτητικό έλεγχο. Δωρεάν συγγράμματα για όλους από πανεπιστημιακό τυπογραφείο– αύξηση των δαπανών για τις φοιτητικές ανάγκες.
-Ενιαία πτυχία για όλους με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτά, χωρίς κατατμήσεις και διασπάσεις.
-Κατάργηση του νόμου για σπάσιμο του 8ώρου, λέμε όχι στον ελαστικοποιημένο εργαζόμενο και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
-Δημόσια δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά για όλους υπό φοιτητικό έλεγχο. Αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να διασφαλίζεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας τους.ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

-Κατάληψη της σχολής μέχρι την Τρίτη 27/6, και συνέλευση με τη λήξη της, για νέες αποφάσεις.
-Άμεση σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. τμήματος με θέμα τη διευθέτηση της εξεταστικής για όλους τους φοιτητές.
-Δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης που θα διαχειρίζεται την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και θα διαμορφώνει το πρόγραμμα της κατάληψης.
-Συμμετοχή στις διαδηλώσεις του πανελλαδικού συντονιστικού καταλήψεων.
-Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο.
-Αύξηση τεχνικού και ΔΕΠ
-Νέες κτιριακές υποδομέςΣυμμετοχή στην πανελλαδική πορεία στις 27-28/6 στη σύνοδο του ΟΟΣΑ


***
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
***Έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας πόρισμα της επιτροπής για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση με θέμα την τροποποίηση του νόμου πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Α.Ε.Ι. (Ν. 1268/82). Το πόρισμα αυτό παρόλο που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα εντούτοις παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και διατάξεις, οι οποίες αντίκεινται στα κεκτημένα δικαιώματα των φοιτητών. Τα σημεία που είναι αντίθετα στα συμφέροντα των φοιτητών, αλλά προσδιορίζονται στο προσχέδιο της Επιτροπής είναι τα εξής :

-Περιορισμένη χρονική διάρκεια σπουδών (ν+2) και απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας μετά από 1,5ν χρόνια για όποιον δεν εργάζεται ή δεν έχει οικογενειακές υποχρεώσεις ή 2ν χρόνια αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι (όπου ν ο κανονικός αριθμός ετών φοίτησης).
-Όσον αφορά τη διανομή συγγραμμάτων δεν διευκρινίζεται ρητά αν η κάρτα συγγραμμάτων που θα διανέμεται θα είναι δωρεάν.
-Στο προσχέδιο της Επιτροπής ορίζεται ρητά ότι μετεγγραφές από τα περιφερειακά πανεπιστήμια προς αυτά με έδρα την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν επιτρέπονται.

Αυτά τα σημεία έρχονται σε ρήξη με τα δικαιώματα των φοιτητών

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. ΤΙΘΕΤΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Διαφωνούμε και επιδεικνύουμε ομοφωνία, ομοψυχία και καθαρές προτάσεις.Το πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η επιλογή του τρόπου δράσης μας απέναντι στο νομοσχέδιο αυτό. Μεταξύ των επιλογών δράση ή απραξία, εμείς επιλέγουμε τη δράση.Η επιλογή της κατάληψης έχει μειονεκτήματα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
-Απώλεια εξεταστικής Ιουνίου, χωρίς σαφείς εγγυήσεις για αναπλήρωση των μαθημάτων για κανένα έτος ούτε για τους επί πτυχίο φοιτητές.
-Διακόπτεται η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος
-Χάνονται οι διωρίες για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
-Καθυστερεί την ανάθεση του μεταπτυχιακού προγράμματος της σχολής μας, αφού αναβάλλεται η οριστικοποίηση των κανονισμών του προγράμματος και των ημερομηνιών υποβολής των αιτήσεων.

Υποστηρίζοντας τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα και συμφέροντα των φοιτητών
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
-Να μην περάσει νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου πλαισίου περί δομής και λειτουργίας των Πανεπιστημίων μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να μπορεί το φοιτητικό κίνημα να έχει θέση, λόγω, δράση και αντίδραση εν χρειαστεί.
-Να μην ληφθεί υπόψιν από το υπουργείο Παιδείας το πόρισμα της Επιτροπής για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και κυρίως δυσμενείς για τους φοιτητές προτάσεις, που θίγουν κεκτημένα δικαιώματά μας.
-Να διενεργηθεί νέος ανοιχτός εθνικός διάλογος για την παιδεία με τη συμμετοχή περισσοτέρων φοιτητών και αν είναι δυνατόν εκπροσώπων από κάθε φοιτητικό σύλλογο της χώρας.
-Συγκρότηση νέας Επιτροπής για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση με περισσότερα μέλη και τη συμμετοχή φοιτητών σε αυτή.
-Νέο κύκλο επαφών με όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής Κοινότητας της χώρας μας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :
ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ 20/6 ΜΕΧΡΙ 27/6 2006

ΔΙΟΤΙ :
1. Αποτελεί ένα δημοκρατικό μέσο άσκησης πίεσης και διαμαρτυρίας, χωρίς να στερεί το δικαίωμα για όσους φοιτητές επιθυμούν, να δίνουν κανονικά εξετάσεις.
2. Αποτελεί εγγύηση για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων σε όλα τα έτη από τη στιγμή που είναι αβέβαιη η λύση μέσω μιας εμβόλιμης εξεταστικής μέσα στο καλοκαίρι ή τον Οκτώβριο
3. Δεν παρακωλύει εύρυθμη λειτουργία του τμήματος.

Επίσης προτείνουμε, Πρόσκληση και των υπολοίπων φοιτητικών συλλόγων της Κομοτηνής στην πορεία προς τη περιφέρεια Αν. Μακεδονίας (15/6) και συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας (16/6), ώστε οι κινητοποιήσεις και η δράση μας για ό,τι αντιεκπαιδευτικό να έχουν συλλογικό- διατμηματικό χαρακτήρα και να αποτελέσουν ένα ηχηρό και μαζικό μήνυμα για την προάσπιση των συμφερόντων μας.

Αποστολή του ψηφίσματος στο υπουργείο Παιδείας, σε τοπικές εφημερίδες για την δημοσίευση του όπως επίσης και στις πρυτανικές αρχές.

Η παράταξη της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. στέκεται για ακόμα μία φορά με μια υπεύθυνη θέση απέναντι στα προβλήματα των φοιτητών.Ελεύθερα, με καθαρές κουβέντες λέμε ΟΧΙ την κατάληψη ως μέσο διεκδίκησης που σταματά την πρόοδο και βάζει σε κίνδυνο τα πτυχία των φοιτητών.Λέμε ΝΑΙ στην αποχή, την πορεία, την συμβολική κατάληψη της πρυτανείας ως υγιή μέσα διεκδίκησης.Η πρόταση μας εστιάζει στη δημοκρατικότητα της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης.

Με τιμή,
Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ.
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ


Από τα παραπάνω πλαίσια υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης Φιλολογίας με 104 ψήφους (76%). Το πλαίσιο της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Φιλολογίας πήρε 32 ψήφους (24%).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s