1 μήνυμα ελήφθη


Το παρακάτω κείμενο είναι της «Venus«. Μου ζήτησε να μην δημοσιεύσω το πράγματικό της όνομα, γι’ αυτό αναφέρεται ως «Venus«. 

– Πάλι με το κινητό ασχολείσαι αντί να διαβάζεις ;
– Με ποιόν μιλούσες και ήρθε τόσος ο λογαριασμός ;Φράσεις που σίγουρα έχουμε όλοι ακούσει από τους γονείς μας, οι οποίοι στη θέα των βλασταριών τους κολλημένα σε μια μικροσκοπική οθόνη κι ενός φουσκωμένου λογαριασμού (για όσους χρησιμοποιούν σύνδεση) δεν παύουν να παραπονιούνται για την «κατάντια της νέας γενιάς».

– «Δε ζούμε πλέον στην εποχή σας για να επικοινωνούμε με περιστέρια !», είναι συνήθως η απάντησή μας.

Παρ’ όλα αυτά, τα λεγόμενα των γονιών μας κρύβουν μια δόση αλήθειας. Η ζωή των σημερινών εφήβων έχει κατακλυστεί από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό ενός νέου τρόπου ζωής. Θα μπορούσε να πει κανείς πως έχουν γίνει η προέκταση του χεριού όλων μας.
Αν και συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής και μας παρέχει ένα σχετικό αίσθημα ασφάλειας, η υπερβολική του χρήση εγκυμονεί κινδύνους, όχι μόνο οικονομικούς αλλά και άλλους (ας μην αναφερθούμε στα σοβαρά προβλήματα υγείας μιας και δεν είμαστε οι κατάλληλοι για να τα αναφέρουμε).
Οργανώνουμε την κοινωνική μας ζωή με πυρήνα το κινητό και όταν δεν το χρησιμοποιούμε αισθανόμαστε ότι η συντέλεια του κόσμου πλησιάζει. Νιώθουμε μοναξιά και απομάκρυνση από τους φίλους μας λες και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας είναι το τηλέφωνο (χάθηκε μια βόλτα στο πάρκο ή ένας καφές σε μια καφετέρια). Έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε για ώρες προσκολλημένοι στην οθόνη του «μικρού μας φίλου» αναμένοντας εν αγωνία κάποιο σημείο ζωής (αναπάντητες κλήσεις – όπως λέει και το τραγούδι) ή κάποιο sms.
Επίσης, τα sms, η νέα τάση της εποχής μας απορροφούν χρόνο και ενέργεια που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε σε πιο εποικοδομητικές και ωφέλιμες δραστηριότητες, όπως αθλητισμός, διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων κ.τ.λ. Εκτός των άλλων, η κακοποίηση της γλώσσας είναι αναπόφευκτη. Δεν είναι τυχαία η συνεχής «γκρίνια» των φιλολόγων για το φτωχό λεξιλόγιο των μαθητών τους, αποτέλεσμα της αφαιρετικής λογικής κατά την αποστολή μηνυμάτων. Όμως, κατά κάποιο τρόπο είμαστε δικαιολογημένοι καθώς περισσότερες λέξεις, σημαίνει μεγαλύτερο το sms μας που σημαίνει μεγαλύτερο κόστος.
Παρ’ όλα αυτά τα sms είναι πολύ χρήσιμα σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν και να μιλήσουν από κοντά. Έτσι, τα sms τους βοηθούν να συνομιλούν γρήγορα και πολύ εύκολα με μικρό κόστος.
Γενικότερα, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το κινητό τηλέφωνο ως ένα απόμακρο και ψυχρό τρόπο επικοινωνίας, που αντί να δημιουργεί ουσιαστικές σχέσεις, μας παρέχει απλώς την ψευδαίσθηση της επικοινωνίας. Με τίποτα όμως δε μπορεί να αντικατασταθεί η χαρά μιας πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης, όπου το βλέμμα, η φωνή και το χαμόγελο παίζουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Έτσι, καλύτερο θα ήταν να περιορίσουμε λίγο τη χρήση του κινητού, γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι : «ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ!»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s