Συναισθήματα και SMS


Στις μέρες μας, όλο και περισσότερο βλέπουμε τους ανθρώπους και ειδικότερα τους νέους να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων των κινητών τηλεφώνων, τα γνωστά ως SMS. Αυτό που κρίνω ως αρνητικό είναι η αποξένωση που επέρχεται μέσα από την επικοινωνία αυτή καθώς χάνεται η επαφή «πρόσωπο με πρόσωπο» καθώς και η εξωτερίκευση των συναισθημάτων με τρόπο αδιαμφισβήτητα λαθεμένο.
Αρχικά, η επαφή «πρόσωπο με πρόσωπο», σου δίνει την δυνατότητα να παρατηρήσεις τις αντιδράσεις και τους μορφασμούς του συνομιλητή σου και να καταλάβεις τι νιώθει εκείνη την στιγμή. Είναι ο πιο ανθρώπινος τρόπος επικοινωνίας, αφού είναι ευθύς και άμεσος, χωρίς να επεμβαίνει κανένας άλλος ( ή άλλο ). Αντίθετα, η επικοινωνία με τα SMS, σου στερεί την δυνατότητα να καταλάβεις τα συναισθήματα και το ύφος του άλλου. Για τον λόγο αυτό, συχνά στην επικοινωνία με τα SMS δημιουργούνται παρεξηγήσεις και συγχύσεις. Πιστεύω, ακόμη πως η αποστολή των SMS φανερώνει και μια πράξη δειλίας, όταν αφορά την εξωτερίκευση των συναισθημάτων, διότι σημαίνει πως δεν έχεις το σθένος και την δύναμη να κοιτάξεις τον άλλον στα μάτια και να του πεις αυτά που θέλεις, αυτά που σκέφτεσαι για αυτόν. Βέβαια, εδώ μπορεί να πει κάποιος ότι σε περιπτώσεις που χωρίζουν τους συνομιλητές ( παραδείγματος χάριν : η απόσταση από μια πόλη σε άλλη ) το να βρεθούν και να μιλήσουν από κοντά είναι δύσκολο ή αδύνατον. Ναι, σωστό αυτό αλλά δεν είναι το ίδιο να γράφεις σε κάποιον ότι τον αγαπάς με το να του το λες κοιτώντας τον στα μάτια ! Το μήνυμα είναι μήνυμα, είναι ένα άψυχο πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πρόσωπο ενός ανθρώπου.
Δεν είναι πραγματικά αρκετά παράξενο που σήμερα οι νέοι φτιάχνουν και χαλάνε φιλίες μέσω SMS ; Δεν είναι παράξενο που μαθαίνουν ο ένας τα νέα του άλλου μέσω SMS, ακόμη και που μένουν στην ίδια πόλη ; Είναι τόσο δύσκολο να βρεθούνε και να μιλήσουνε από κοντά ; Πόση αποξένωση θα επέλθει άραγε μεταξύ των σχέσεων ; Πόσο καιρό ακόμη δεν θα βλέπουμε τα πρόσωπα των φίλων μας, ενώ θα βλέπουμε καθημερινά την οθόνη του κινητού, γράφοντας μηνύματα σ’ αυτούς ;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s